10 condimente pe care trebuie sa le ai in bucatarie

/* */

Fie ca ești la începutul experienței tale culinare sau cunoști deja regulile gătitului, noi am constatat ca exista câteva ingrediente indispensabile bucatariei. Tie cate iți lipsesc?

 

Sare

O găsești la orice magazin si intr-o varietate mare. Poți cumpăra sare iodata sau nu, fina sau grunjoasa, amestecata cu alte ingrediente sau simpla. Oricum ar fi ea, exista fara prea mult efort, in orice bucătărie, așadar este un ingredient primar in lista noastră.

 

Piper

Provenind din India, piperul este printre cele mai populare ingrediente. Cele 4 tipuri de piper-negru, rosu, verde si alb-depind de modul de procesare al boabelor. Negrul este cel mai comun si cel mai tare ca intensitate. El ajunge așa atunci când boabele sunt culese ușor coapte si lăsate la uscat. Cel alb se face atunci când boabele sunt coapte, li se indeparteaza coaja si sunt lăsate la uscat. Cel verde este de obicei cel mai slab si este deseori păstrat in saramura. Piperul rosu (oranj) este făcut din boabe de piper coapte păstrate in oțet sau saramura. Cel din urma poate fi separat de celelalte si amestecat cu semințe de ardei, rezultatul fiind un amestec iute.

 

 

Usturoi

Oameni din întreaga lume au folosit usturoiul nu doar pe plan culinar, ci si pe plan medical .Gustul sau diferă prin maniera de gătire. Varianta pudra a acestui ingredient nu este la fel de tare precum usturoiul in sine. China este in momentul acesta, de departe, cea mai mare producătoare de usturoi din lume.

 

Ienibahar

Numit si piperul jamaican, ienibaharul este mulțimea de boabe culese la maturitate a unei plante, dezvoltata in zonele calde ale lumii. In engleza acesta se numește “Allspice” sau “toate ingredientele” deoarece atunci când a fost descoperit se spunea ca ar avea gustul comun al scorțișoarei, nucșoarei si al cuișoarelor. Boabele acestei plante sunt culese când sunt verzi si lăsate la uscat in soare. Se folosește atât in deserturi cat si in feluri principale.

 

Boia de ardei

Boiaua este rezultatul pisarii ardeiului uscat. Intensitatea ei depinde evident de tăria ardeiului din care este făcuta. Este folosita in multe preparate in bucătărie atât pentru gust cat si pentru culoare. S-a descoperit ca boiaua este plina de antioxidanți si conține mai multa cantitate de vitamina C decât o lamaie.

 

Dafin

Este un ingredient des întâlnit in mâncăruri. Numit si “laur” el provine din Grecia Antica, acolo unde se făceau bine-cunoscutele cununi de laur. Tot in mitologia greceasca aflam si cum a apărut acest arbore. Nimfa Daphne este cea care s-a transformat in dafin pentru a scăpa de urma lui Apollo. Din dafin se poate face si unt, acesta având scopuri medicinale. In bucătărie se folosește cu moderație deoarece amareste mâncarea.

Scorțișoara

Foarte multa lume asociază scorțișoara cu băuturile sau cu deserturile, dar ea este folosita si la sosuri sau preparate de fel principal. Este culeasa pe timpul sezonului ploios si lăsata la uscat pana se ruleaza. Mai apoi poate fi si măcinata sau bucățita.

Oregano

Oregano este un condiment foarte bine cunoscut in bucătăria italiana. El trebuie folosit cu măsura deoarece are o savoare puternica. Este de obicei mai degrabă apreciat uscat decât proaspat. Este folosit si in medicina ca antiseptic sau antioxidant.

 

Ghimbir

Ghimbirul are un gust piperat cu o ușoara urma dulceaga. Este deseori folosit in India si Asia si poate fi găsit sub forma de pudra, întreg sau bucati. Atunci când cumpărați ghimbir proaspăt uitați-va sa aibă o coaja moale si o aroma plăcuta, puternica. Este folosit si in medicina cu scopul combaterii răcelii, a reumatismului sau a indigestiei.

Rozmarin

Rozmarinul folosit in bucătărie sunt defapt acele plantei rozmarin. Provine din Uruguay si are florile de culoare alba roz, roșu închis sau albastru. Se uitilizeaza atât in medicina cat si in industria parfumurilor. Are denumirea acesta deoarece se zice ca Fecioara Maria si-a întins mantia albastra asupra unei plante de rozmarin alba sa se odihnească si culoarea florilor s-a transformat in culoarea mantiei. De aceea planta a fost cunoscuta ca “The Rose of Mary” sau Floarea/Roza Mariei.

 
 

Taguri: , ,

 
 
 

comenteaza acest articol

 
 

Adauga un comentariu

obligatoriu

obligatoriu

optional


 
 
 
Array