Cozonac cu Scortisoara

Ai nevoie de:

Pentru doi cozonaci:

  • 1 kg faina
  • 1 cana(250 ml) lapte
  • 2 cuburi de drojdie proaspata (a 25 g fiecare)
  • 1 lingura zahar
  • 1 praf de sare
  • 1-2 oua
  • 1 cana zahar (capacitate cana 250 ml)
  • 3-4 linguri smantana
  • 1/2 pachet (125 g) margarina Rama clasic (70% grasime)

Umplutura:

  • 500g zahar
  • 2-3 pachete scortisoara macinata (40-50 g in total)
  • ulei (1 paharel)
  • 1 ou batut pentru uns

Info:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. E recomandat sa le pregatesti de seara si sa le lasi pana dimineata cand te vei apuca de prepararea cozonacului

 

Preparare:

PASUL1
Se prepara maiaua din 1 cana lapte caldut(nu fierbinte! )in care se dizolva drojdia si 1 lingura de zahar.

PASUL2
Se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului si omogenizare.

PASUL3
Se cerne faina intr-un vas si se face o gropita la mijloc in care turnam maiaua pregatita. Aceasta se amesteca cu faina de pe marginea vasului(aproximativ 1 cana) pana se face ca o smantana foarte groasa, care ramane in adancitura creata.

PASUL4
Se acopera vasul cu un servet(eu pun mai multe servete groase si invelesc bine si vasul), se tine intr-un loc cald, ferit de curenti, aproximativ 15-30 min, sa creasca maiaua. Daca nu este destul de cald, lucrul acesta dureaza mai mult.

PASUL5
Adaugam apoi in vas sare, 1 cana de zahar, 1-2 oua (depinde de marime-eu pun 2 oua), le amestecam cu faina si maiaua si la urma smantana, incat sa obtinem un aluat potrivit, pe care il framantam pana se desprinde de pe vas si mina.

PASUL6
Adunam aluatul sub forma de minge, il lasam in mijlocul vasului, il presaram cu putina faina si din nou acoperim cu un servet, invelim bine vasul, il tinem la cald, sa dospeasca aluatul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 1 ora).

PASUL7
Cand constati acest lucru, topesti pe foc, intr-o craticioara margarina, o lasi sa se racoreasca(sa fie calduta, nu fierbinte), o adaugi peste aluatul crescut si framanti din nou pana se incorporeaza bine toata margarina.

PASUL8
Acoperi din nou cu un servet, infofolesti bine vasul si-l mai lasi inca o data la dospit, 30-40 min.

PASUL9
Dupa ce a expirat timpul si aluatul a crescut din nou, il scoti din vas pe o planseta si-l imparti in doua.

PASUL10
Intinzi cate o foaie de aluat, presari jumatate din cantitatea de zahar, apoi jumatate din scortisoara, avand grija sa lasi marginile foii(2-3 cm) libere.

PASUL11
Stropesti uniform umplutura cu putin ulei, rulezi aluatul, lipesti prin presare capetele ca sa nu iasa umplutura si asezi cozonacul format, in tava tapetata cu hartie de copt.

PASUL12
Il lasi in tava sa mai creasca(tot la loc cald) inca 15-20 min, timp in care aprinzi focul la cuptor.

PASUL13
Ungi bine cozonacul cu ou batut, inainte de a-l da la cuptorul foarte bine incins.

PASUL14
Cozonacul il coci cu focul tare, in primele 10 min, apoi reduci la potrivit, pana se rumeneste frumos (aproximativ 25-35min. ) Scoti imediat cozonacul din tava luata din cuptor si-l asezi pe un gratar sa se raceasca, acoperit cu un servet, ca sa nu se usuce coaja si sa devina casanta.

 

Info:
Este recomandat sa il lasi sa se raceasca bine inainte de al taia

Sfatuiala.ro va ureaza pofta buna.

 
 

Taguri: , ,

 
 
 

comenteaza acest articol