Cozonac cu Nuca

Ai nevoie de:

  • 600 g faina
  • 1 ceasca lapte
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • 140 g unt
  • 2 linguri zahar
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2-3 plicuri zahar vanilat

Pentru umplutura :

  • 500 g nuca macinata
  • 350 g zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • 1/2 ceasca lapte

Preparare :

PASUL1
Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.

PASUL2
Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.

PASUL3
In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.

PASUL4
Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana.

PASUL5
Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.

PASUL6
Impartiti aluatul in doua.

PASUL7
Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita.

PASUL8
Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.

 

PASUL9
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.

PASUL10
Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit.

Atentie!
Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.

Umplutura:

PASUL1
Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare.

PASUL2
Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

PASUL3
Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

Sfatuiala.ro va ureaza pofta buna.

 
 

Taguri: , , ,

 
 
 

comenteaza acest articol