Cum sa rezolvi un Cub Rubik

/* */

Cubul rubik poate fi foarte frustrant si iti poate lasa impresia ca nu il vei putea rezolva niciodata. Adevarul e ca e greu pana il rezovi prima data, odata ce ti-ai intrat in mana nu o sa il mai lasi jos. Sfatuiala.ro va incerca sa iti arate in continuare un algoritm relativ simplu pentru rezolvarea cubului.

Metoda descrisa in acest articol este cea in straturi. O sa incepem cu primul strat, continuam cu cel din mijloc si tererminam cu ultimul.

Pentru inceput va trebui sa intelegem ce e un cub rubik.

Piesele dupa Cubul Rubik se numesc Cubies si autocolantele sunt numite Facelets. Sunt trei tipuri de Cubies:

 • centrale – sunt situate in centrul a fiecarei fata a cubului. Sunt in total 6, fiecare are cate un autocolant.
 • colturile – situate in colturile cubului. Sunt in total 8, fiecare colt are cate 3 autocolante.
 • marginile – situata intre doua colturi. Sunt in total 12 si fiecare are cate doua autocolante.

 Nu toate cuburile au aceasi schema de culori. Cubul folostit in aceasta ilustratie are urmatoare ordine de culori:

Culorile sunt pe fetele opuse.

 • Alb cu Galben
 • Albastru cu Verde
 • Portocaliu cu Rosu

Acest articol foloseste doua metode diferite de vizualizare:

3D – arata trei fete ale cubului:

 • Fata – Rosu
 • Sus – Galben
 • Dreapta – Verde

Pe parcursul articolului vor fi prezentati pari in care algoritmul arata imagini astfel:

 • Stanga – Albastru
 • Fata – Rosu
 • Sus – Galben

Vedere de sus. Va arata fata galbena. Fata rosie va fi ce-a de jos

Pentru vedera de sus, fiecare bara indica pe care parte este autocolantul care te intereseaza. In imagine, autocolantele galbene  din colturile de sus sunt identice cu cele din partea din fata a din colturile de sus a cubului.

Cand autocolantul din articol este Gri, asta inseamna ca nu conteaza ce culoare este pe pozitiile respective

Sagetiile (rosu si albastru), iti va arata ce urmeaza sa faca algoritmul.  In cazul algoritmului din poza de mai jos, daca autocolantele sunt situate ca in imaginea de mai jos la final ele vor fi asezate pe partea de sus.

 • Axa de rotatie a cubuil este diagonala a unei fete a cubului.
 • Sageata albastra – iti arata sa rotesti in directia de mers a limbi ceasului.
 • Safeata rosie – iti arata sa rotesti in directia opusa de mers a limbi ceasului.

Pentru vederea de sus, autocolantele albastre indica faptul  ca marginile sunt orientate incorect. In poza de mai jos marginile din stanga si dreapta sunt amandoua orientate incorect. Cea ce inseamna ca daca fata de deasupra este galbena, autocolantele galbene care ar trebuii sa fie deasupra sunt puse pe alta fata.

Pentru notatiile de mai jos este foarte important sa va uitati la cub numai din partea din fata.

Rotire pe partea din fata. (odata cu ceasul sau in sens opus fata de ceas)

Rotatie a uneia din cele trei randuri verticale.

Rotatie a uneia din cele trei randuri orizontale.

Un exemplu mai concret puteti gasi in imadinea de mai jos.

OK.  Acum daca te-ai familiarizat cu cubul si semnele care vor fi folostie in acest articol vom continua sa va aratam cum poti sa rezolvi un cub rubik.

Primul Strat

PASUL1
Alege o culoare care sa o urmezi. In exempul ce urmeaza noi vom folosit culoare alba.

PASUL2
Creaza o cruce. pozitioneao in pozitia corecta cum vezi in imaginea de mai jos. Vei putea rezolva asta de unu singur fara a avea nevoie de un algoritm. Crucea poate fi creata din maximul 8 mutari (5 sau 6 in general).

PASUL3
Pozitioneaza crucea in partea de jos a cubului.

 

PASUL4
Rezolva cele patru colturi din primul strat, unu cate unu. La sfarsitul acestui pas, primul pas ar trebuii sa fie completat cu o singura culoare(in cazul meu este ALB). Ar trebuii sa rezolvi acest pas fara a avea nevoie de un algoritm dar in imaginea de mai jos vei putea gasi un exemplu cum sa il rezolvi.

 

PASUL5
Cubul tau ar trebuii sa aibe acum o fata terminata si ar trebuii sa arate ca in imaginea de mai jos:

Stratul din mijloc

PASUL1
Pune cele patru margini din mijlocul stratului, una cate una. Acele margini sunt cele care nu contin galben in exemplu meu.  Nu ai devoie decat de un singur algoritm pentru a rezolva stratul din mijloc. Al doilea algoritm este simetric cu primul.

Daca piesele din margine sunt puse in mijlocul stratului dar in pozitii cu orientari gresite, poti folosi acelasi algoritm de mai sus pentru a pentru a pasa orice alta piesa in pozitia ei. Daca se va intapla asta, piesele se vor aseza in ultimul strat si va trebuii sa mai repeti inca odata algoritmul pentru a se aseza in corect in stratul din mijloc.

PASUL2
Cubul tau ar trebuii sa aibe primele doua straturi complete si ar trebuii sa arate ca in imaginea de mai jos din toate pozitiile.

Ultimul strat

PASUL1
In acest pas, scopul nostru este sa mutan colturile sin ultimul strat, in pozitia lor corespunzatoare.

1. Localizeaza doua colturi care au alta culoare fata de cea din partea de deasupra (in cazul zostru este vorba de culoarea galbena).

2. Intoarce partea de sus pana cele doua colturi sunt pe partea corecta, indreptate catre tine. De ex. data cele doua colturi contin amandoua culoarea rosie, intoarcele pana acele doua colturi sunt pe partea cu rosul a cubului. Tine cont ca pe celelalte parti ale cubului, colturile din partea de sus a cubului vor fi pe partea lor corespunzatoare (portocaliu in exemplul nostru).

3. Determina daca cele doua colturi din partea din fata sunt in pozitia corecta .  In cazul nostru partea din dreapta este verde si partea din stanga este albastru. Astfel coltul din partea dreata din fata va fi verde si cel din partea stanga va fi albastru. Daca nu sunt asa va trebuii sa le modifici cu urmatorul algoritm.

4. Fa acelasi lucru si cu colturile din spate. Intoarce cubul pe partea cealalta, sa fie portocaliu in fata. Schimba intre ele cele doua colturi intre ele daca este cazul.

 5. Ca alternativa, daca observi ca amandoua perechile din colturile din fata si spate trebuie intoarse intre ele, poti sa o faci cu un singur algoritm. Algoritmul urmator seamana foarte mult cu cel de mai sus.

 

PASUL2
Orienteaza coturile. Localizeaza toate colturile de deasupra (galben in cazul nostru). Ai nevoie de un singur algoritm pentru a orienta colturile in pozitia corecta:

 

Algoritmul va rotii cele trei colturi. Sagetiile albastre iti va arata care din cele trei colturi le vei intoare si in ce directie. Daca autocolantele galbene sunt asezate cum e in imaginea de mai sus si efectuezi algoritmul odata, va trebuii sa iti rezulte ceva de genul imaginea de mai jos.

Tot odata ai putea sa folosesti un algoritm simetric. Aici sunt sagetile rosii de care am vb mai sus.

Nota: efectuarea de doua ori a aceluias algoritm este echivalenta cu efectuarea celuilalt.

In unele cazuri vei fi nevoit sa efectuezi algoritmul de mai multe ori.

Doua colturi orientate corect.

Nici un clot orientat corect.

PASUL3
Vei fi nevoit sa cunosti doar un algoritm pentru pasul urmator. Verifica daca unu sau mai multe margini sunt asezate in pozitia corespunzatoare (in punctul asta nu conteaza cum sunt orientate).

Daca toate marginile sunt asezate in pozitia corespunzatoare, ai terminat cu cest pas

Daca doar o margine este asezata corect, foloseste urmatorul algoritm pentru a le aseza si pe celelalte:

Nota: efectuarea de doua ori a aceluias algoritm este echivalenta cu efectuarea celuilalt.

Daca toate cele patru margini sunt pozitionate incorect, efectueaza unu din cele doua algoritme de mai sus in orice directie. Acum vei avea doar o singura margine pozitionata corect.

PASUL4
Orienteaza marginile. O sa ai nevoie de doua algoritme pentru a efectua pasul asta:

 

PASUL5
Felicitari. Acum ti-ai terminat de rearanjat cubul rubic. Tot ce trebuie sa mai faci e sa il amesteci din nou si sa o iei de la capat.

 
 

Taguri: , , ,

 
 
 

comenteaza acest articol

 
 

Adauga un comentariu

obligatoriu

obligatoriu

optional


 
 
 
Array