Cum sa vorbesti cu copilul tau despre relatii

/* */

 

Relatiile dintre adolescenti ii ajute sa socializeze si sa se inteleaga reciproc mai bine astfel incat intr-o zi cand vor deveni adulti sa fie capabili sa isi aleaga un partener bun.Iata cateva sfaturi utile pentru parintii care vor sa le  vorbeasca copiilor despre relatii.

PASUL1
Pregateste-te inainte de a discuta cu el.Trebuie sa intelegi ca intalnirile dintre adolescentii de azi sunt diferite decat cele ale adolescentilor din anii ’60 , ’70 ,’80 samd.Trebuie sa te interesezi ce ii place copilului tau ,ce activitati prefera si ce subiecte il atrag.De obicei aceste lucruri le afli din revistele pe care  le citeste sau din showurile  la care se uita.

PASUL2
Fixeaza scopul.Scopul intalnirilor dintre adolescenti este in esenta distractia si invatarea unor lucruri noi unii despre ceilalti.Trebuie sa intelegi ca intalnirile dintre adolescenti nu au ca scop gasirea unui partener de viata in momentul respectiv ci gasirea unuia in viitor.

PASUL3
Observa si sfatuieste.Adolescentilor le place in mod special sa iasa in grupuri variate pentru a-si face cat mai multi prieteni.Iesirile in grup se concentreaza de obicei pe prietenie nu pe romantism.Cu toate acestea e mai greu pentru copilul tau sa refuze sa faca un lucru, chiar daca e foarte bine crescut,daca ceilalti membrii ai grupului o fac(ex:fumatul).Observa cu ce gen de tineri isi imparte copilul tau timpul si sfatuieste-l  in privinta acestora.

PASUL4
Impartaseste-ti experientele cu el.Spunandu-i exemple din viata ta despre relatii si socializare atat pozitive cat si negative esti deschis la genul asta de subiect fara ca el sa se simta amenintat sau intimidat.Copiilor le place sa auda povesti din tineretea parintilor pentru ca uneori se pot gasi in aceeasi situatie si ca asa se poate observa mai bine diferenta de vreme intre cele doua generatii.

PASUL5
Fi constient de diferentele dintre fete si baieti.In general fetele isi fac griji daca nu au prieten.Calmeaza-ti fiica spunandu-i ca e bine sa isi faca cat mai multi amici baieti pentru ca asa va sti cand va veni cel ales decat sa aibe un iubit.Baietii isi fac griji ca nu sunt destul de inalti sau de puternici.Asigura-i ca sunt minunati in felul lor si incurajaza-i sa isi faca prieteni.Nu glumi pe seama romantismului lor, pentru ei aceste este un subiect sensibil si trebuie tratat cu respect.

PASUL6
Fa-i sa inteleaga ca e in regula daca se razgandesc in ceea ce priveste persoana cu care e in relatie.Oamenii se schimba vazand cu ochii iar ei trebuie sa inteleaga ca schimbarea de parere face parte din sistemul de socializare.Ei se simt respinsi cand vine vorba de relationarea cu ceilalti chiar si pe plan sufletesc, treaba ta e sa ii faci sa inteleaga ca nu e nimic in neregula cu ei.

PASUL7
Gaseste-ti momentul oportun pentru a discuta cu el .Mergeti intr-un loc ferit de ceilalti sau chiar intr-o cofetarie preferata de el.

PASUL8
Nu ii tine predici ca un parinte “de moda veche” ci mai degraba intra in discutie cu el ca un amic care ii vrea binele.

PASUL9
Fi subtil si pune-i in situatii variate pentru a afla cum reactioneaza si daca raspunsul nu e cel asteptat discuta cu el si intruma-l tu.

PASUL10
Invata-l puterea lui DA si NU.aceste cuvinte au o putere foarte mare , invata-ti copilul sa le foloseasca atunci cand trebuie si da-i sansa sa le foloseasca cat mai des.

 
 

Taguri: , , , , ,

 
 
 

comenteaza acest articol

 
 

Adauga un comentariu

obligatoriu

obligatoriu

optional


 
 
 
Array