Cum se sarbatoreste Craciunul in stil traditional romanesc
/* */In Romania, Craciunul are o importanta deosebita.Este printre cele mai importante sarbatori crestine.Aceasta perioada este un cumul de obiceiuri stravechi influentate de note actuale.Vom trece in revista perioada dintre Sf. Nicolae si Sf.Vasile.
Sf. Nicolae
Conform legendei, Sf. Nicolae se sarbatoreste in noaptea dintre 5 si 6 decembrie.Copii isi pregatesc incaltarile sau sosetele pentru primirea cadourilor.In general acestia primesc de Sf. Nicolae dulciuri si fructe, fiindca adevaratele daruri le aduce Mos Craciun (asta este o alegere personala).Pentru cei mai nazdravani copii mosul poate sa adauge si o nuielusa.
Colindatul
Colindatul incepe dupa Liturghie, fiindca acestea reiau prin cantec slujba religioasa.Cateva exemple de colinde traditionale:
Steaua
Copii confectioneaza din hartie o stea peste care lipesc o imagine cu Iisus si o decoreaza in divese moduri.Montata pe o stinghie de lemn, steaua va fi tinuta sus in timp ce copiii vor recita colindul.Acest colind se canta in cele 3 zile de Craciun.
Capra
Acest colind este pus in scena cu ajutorul unui costum multicolor, care ne duce cu gandul la o capra.In timp ce unul din colindatori anima personajul ceilalti bat la usile oamenilor si participa cantand la spectacol.In Moldova se practica acest colind cu varianta ursului.
Plugusorul
Acest colind se canta in Ajunul Anului Nou.Copiii merg pe la casele oamenilor sa le ureze un an nou bun si sunt inzestrati de bice, clopote si instrumente muzicale traditionale.
Sorcova
Sorcova este un colind spus de copii pentru a ura rudelor un an nou fericit.Sorcova este facuta ori din flori de plastic sau din crengute inflorite de pom.Copiii sunt rasplatiti fie cu merinde fie cu bani.
Sf.Ignat
Pe 20 decembrie se sarbatoreste Ignatul.Atunci se taie un porc, se acopera cu paie si se da foc.O parte din porc se prajeste si cealalta se pregateste pentru masa de Craciun.La aceasta sarbatoare participa familia, prietenii si vecinii si se degusta traditionala tiuca.
Ajunul Craciunului
In Ajun se decoreaza Pomul de Craciun si se face schimbul de cadouri (dupa reteta americana, cadourile se gasesc sub brad in dimineata de Craciun).Tot in ajun se fac ultimile pregatiri pentru masa de a doua zi.
Craciunul
Gospodinele aseaza pe masa de Craciun felurile de mancare traditionale preparate in general din porc servite alaturi de rude si prieteni.