Cum sa iti faci calculatorul mai rapid

/* */

Incepand cu Windows Vista, Microsoft a integrat o noua aplicatie cu ajutorul careia poti creste performatele Hard-disk-ului cu pana la 100%. Aplicatia are numele ReadyBoost si aceasta iti stocheaza pagefile-ul pe un stick usb, card SD sau ori ce sistem de stocare extern.

Pentru inceput o sa va explic ce este pagefile si la ce foloseste acesta. Pagefile-ul este un fisier creat de windows pe hard-disk. Acesta simuleata memorie RAM virtuala. Daca un calculator are prea putina memorie ram la dispozitie si are nevoie de mai multa pentru rularea unui program, Windows-ul va accesa un fisier, situat de obicei in partitia C: (partitia cu windowsul), numit pagefile.sys. Acest proces se numeste Virtual Memory.

O parte negativa, a pegefile-ului, e ca Windows-ul interogheaza, foarte des, acea sectiunea a hard-disk-ului, lucru care poate intarzia  raspunsul unei interogari pe Hard-disk-ului.

Peentru configurarea pagefile-ului pe un stik USB, e recomandat sa folosesti un stick cu o capacitate cat mai mare. Pentru aceasta prezentare eu am folosit un stick de 8 Gb.

PASUL1
Introduceti stick-ul intr-un port USB.

PASUL2
Intrati in MyComputer si dati click-dreapta->Format pe stick-ul USB. Asigurativa ca aveti bifata optiunea Quick Format alfel formatarea stick-uli poate dura mullt mai mult in functie de capacitatea stick-ului. Apasati butonul start si in fereastra ca iti apare apasati butonul Yes. Dupa formatare iti va mai aparea o fereastra in care apare mesajul Format Complet, apasati butonul OK. Acum inchideti aplicatia de formatare.

PASUL3
Tot in MyComputer dati click-dreapta->Proprietati pe stick-ul USB. Accesati tab-ul ReadyBoost. Bifati optiunea “Use this device” si setati la maxim spatiul care il vrei sa fie alocat pentru pagefile. Acesta nu poate fi mai mare de jumatate din capacitatea stick-ului, in cazul meu 4 Gb.

PASUL4
Apasati butonul OK in fereastra de mai sus si iti va aparea o fereastra de incarcare cum e ce-a de mai jos. Acesta poate sa dureze cateva minute pentru a se incarca la maxim.

Info:

  • Pe stick se va crea un fisier care se numeste “ReadyBoost.sfcache“.
  • Spatiul liber ramas pe stick este recomandat sa nu fie folosit.

Dupa setarea pegefile-ului pe stick, calculatorul tau va fi mai rapid si hard-disk-ul tau nu va mai fi solicitat in permanenta de windows.

Nota:

Toate laptop-urile moderne sunt dotate cu cardreader pentru carduri SD, majoritatea utilizatorilor nu-l vor folosi niciodata. Sfatul nostru este sa folosesti un card in locul stick-ului.

  • Cardreader-ul se ascunde mai bine si nu iti va da un aspect neplacut laptop-ului
  • Stick-ul USB, in cazul laptop-ului se poate deteriora. Acesta va fi in permanenta in afara laptopului si nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de un port USB in plus.
  • Daca folosesti PC, si acesta este dotat cu cardreader este recomandat sa folosti tot un card SD

Pentru dezactivarea ReadyBoost dupa stick sau card SD, intrati in:

MyComputer->Click dreapta Removabel disk-> Proprietati->ReadyBoost.

Selectati optiune “Do not use this device” si apasati butonul OK. Dezactivarea poate dura cateva minute.

Atentie!

Daca nu dezactivezi optiunea ReadyBoost, stick-ul nu va putea fi formatat sau sters continutul din el.

 
 

Taguri: , , , ,

 
 
 

comenteaza acest articol

 
 

Adauga un comentariu

obligatoriu

obligatoriu

optional


 
 
 
Array