Ce laptop sa imi cumpar?

/* */

Indiferent ca il folosesti la serviciu sau acasa, laptop-ul a devenit un obiect indispensabil. Pe piata se gasesc mai multe modele de diverse marimi, modele, culori si configuratii. E important, cand vrei sa iti cumperi un laptop, sa stii exact pentru ce vrei sa il folosesti.

Noi iti vom oferii cateva sfatur de care sa ti cont cand iti cumperi un laptop nou.

Info:
Din start, un laptop, are doua plusuri in fata calculatorului personal,

  1. Este compact si poti sa te duci oriunde cu el;
  2. Contine o baterie care poate sa tina pana la cateva ore bune. 

SFATUL1
Pentru ce il vei folosii.

Gandestete din timp pentru ce vrei sa-l folosesti. Nu are rost sa iti cumperi cel mai performat laptop dupa piata daca tu il vei folosii doar pentru aplicatii de tip Office, Messenger, Muzica, Filme etc.

SFATUL2
Stabileste-ti un buget.

Gandestete cat esti disput sa dai pe el. E important sa stii din timp cat vei fi dispus sa dai pe el, in felul asta te poti orienta catre laptop-urile din jurul pretului stabilit de tine.

E important de stiut, cea mai mare parte din laptop-uri nu sunt destinate jocurilor cu o grafica speciala si detaliata. Daca il vrei sa il folosesti si pentru jocuri, sfatul nostru, scoate ceva mai multi bani din buzunar. Jocurile au nevoie in mod special de un cip grafic mai performant.

SFATUL3
Marimea.

Sunt trei categorii de laptop-uri. Netbook, Laptop si Desktop Replacement.

Netbook ( cunoscut drept si Notebook sau Ultraportable ). Sunt considerate cele cu diagonala display-ului intre 7″ si 13″ (inch) / 17.79cm si 33.3cm. Cele mai comune, din aceasta categorie, sunt cele de 10.2″, aceastea sunt destinate special utilizarii lor pe internet.

Laptop. Sunt considerate cele cu diagonala display-ului intre 13.1″si 15.6″ (inch) / 33.3cm si 38.1cm. Aceasta categorie de laptopuri este ce-a mai intalnita in momentul de fata. Cele mai comune laptopuri din aceasta categorie sunt cele de 15.4″.

Desktop Replacement. Sunt considerate cele cu diagonala display-ului mai mare de 17″ (inch) / 43.8cm. Acestea sunt cele mai mari, mai grele si de obicei cele mai performate din toate categoriile.

SFATUL4
Atentie la configurate

  • Procesor. Procesoarele sunt in principiu de doua feluri, single core si multi core. Cele multi core pot avea doua sau mai multe core-uri (Laptopul iti va vedea mai multe procesoare, crescand astfel performantele sistemului). Cele mai cunoscute marci de la noi sunt Intel si AMD.
  • Memorie Ram. Niciodata nu iti va ajunge memoria ram. Incearca sa iti cumperi un laptop cu cat mai multa memorie ram.
  • Hard Disk. Cunoscut drept si HDD. Nu conteaza foarte mult ce capacitate are HDD-ul laptop-ului. Toate HDD-urile produse azi au o capacitate destul de mare pentru a tine sistemul de operare, programele tale preferate si iti va mai ramane suficient spatiu pentru tine.
  • Daca il vei folosi pentru jocuri, verifica cu atentie specificatiile cipului grafic ( placa video ). E recomandat sa aibe memorie video dedicata cat mai mare si sa suporte 3D. ATENTIE: La ce-a mai mare parte din laptop-urile produse acum, placa video nu poate fi schimbata. Ai grija ca aceasta sa indeplineasca criteriile tale.
  • Unitate oprica. In finctie de nevoile tale personale ai grija ca laptop-ul sa aibe o unitate optica(CD-ROM, CD-RW, Combo DVD-ROM, DVD-RW). ATENTIE: In general Netbook-urile nu au unitate optica. Daca ai nevoie de unitate optica poti achizitiona o unitate externa.
  • WiFI. Toate laptopurile de generatie noua sunt dotate cu cu WiFi.
  • Conectivitate. Informeazate ce tipuri de porturi de conectivitate are (Lan, Modem, Fierwier, USB etc.).

SFATUL5
Nu te duce dupa laptop doar intr-un singur magazin. Pretul pe acelasi produs poate varia de la un retailer la altu.

SFATUL6
Atentie la certificatul de garantie. Conform legislatiei din romania, toate produsele noi trebuie sa aibe atasata o garantie de minim 24 de luni (2 ani).

SFATUL7
Daca ti-ai achizitionat laptopul potrivit pentru tine, ai grija de el.

 
 

Taguri: , , , , ,

 
 
 

comenteaza acest articol

 
 

Adauga un comentariu

obligatoriu

obligatoriu

optional


 
 
 
Array